De câte ori nu aţi auzit la televizor ceva ce v-a şocat dar care, la puţin timp după, s-a dovedit a fi neadevărat? De câte ori nu aţi citit scenarii apocaliptice care nu v-au făcut decât rău şi niciodată bine? V-aţi dorit vreodată să zgâlţâiţi un moderator de televiziune pentru că în loc să îi întrebe pe mai-marii tării de problemele care întradevăr ne dor, nu fac decât să genereze scandal agăţându-se de orice cuvânt fără noimă?
Mass-media şi-a pierdut de mult scopul original, cel care a determinat apariţia ziarelor şi al televiziunilor, scopul de a informa. Acum singurul obiectiv este acela de a face rating. Şi cum poţi face rating? Prin emisiuni bine structurate cu invitaţi de specialitate care ştiu ce vorbesc şi nu doar îşi dau cu părerea sau prin ştiri bine documentate şi obiective? Se pare că nu. Rating se face prin talk-show-uri unde cei invitaţi sunt de cele mai multe ori nişte ,,neica-nimeni’’ de care nu s-a auzit şi care nu fac decât să speculeze pe nervii noştri că o fi si c-o păţi. Ştirile acum nu ne mai informează ci fac ,,spectacol’’. Muzică, flash-uri, regie…deja nu mai vorbim de ştiri ci de adevărate filme care distorsionează adevărul, minimalizează ce e bine si exacerbează ce e rău.
Acum nu adevărul este cel căutat, ci senzaţionalul. Nu mai vor să informeze ci să şocheze. De aceea, televiziunile vor chema în studiourile lor pe oricine elaborează câteva ipoteze apocaliptice, care să îl deprime şi pe cel mai optimist telespectator. Din această cauză orice buletin de ştiri va conţine automat un omor, un măcel, un viol, un suicid sau un caz de violenţă în familie. Şi pentru a arăta că sunt jurnalişti şi ştiu meserie, vor pune întrebarea ,,Cum te simţi?’’ oricărei mame care şi-a pierdut unica fiica într-un accident sau oricărui băiat care a rămas paralizat după ce s-a răsturnat cu motocicleta. Vor deveni mai rău ca paparazzi şi vor încerca să smulgă ,,adevărul’’ prin orice fel de mijloace, de la a scoate fraze din context la a instala camere şi microfoane în locuinţele celor de care sunt interesaţi.
Ce văd acum la televizor? Mircea Geoană s-ar fi întâlnit cu Marian Vanghelie şi Cătălin Voicu la un restaurant. Unul spune că nu e adevărat, celalalt îl contrazice şi aduce argumente nişte poze ,, concludente’’ în care eu nu văd decât capul unuia dintre cei mai sus menţionaţi. Ore întregi se dezbate acest subiect. S-au întalnit intradevăr? Dar de ce? Ce pun la cale? Au vreun plan ascuns? Este această o întâlnire o dovadă a faptului că în Africa ninge? Şi aşa au continuat până seara târziu, fără ca eu, un telespectator obişnuit, să înţeleg ,,care-i faza’’. De-asta nu mai am eu mâncare în farfurie? De asta risc să imi pierd serviciul? Din această cauză România stă pe loc pentru că nu înţeleg ei de ce s-ar fi întâlnit Geoană cu Vanghelie şi Voicu?
S-au dus de mult vremurile în care ce auzeai la televizor sau citeai în ziar era doar realitatea în care trăim, aşa cum este ea cu bune şi cu rele. Acum trebuie să cântărim de două ori ceea ce auzim înainte de a asimila aceea informaţie ca fiind veridică. Acum nu mai există responsabilitatea cuvântului, pentru că nimeni nu se mai gândeşte la datoria jurnalistului. Aceea de a oferi informaţii ,,la rece’’ necolorate şi obiective. Au uitat că dacă apar la televizor au o responsabilitate faţă de cei care îi urmăresc, şi că acei telespectatori s-ar putea să ia decizii capitale pentru viaţa lor pornind de la informaţiile oferite de ei.
Ce ar fi de făcut? Poate să nu ne mai uităm la astfel de ştiri şi emisiuni. Poate astfel faimosul raiting va scădea şi cei care se ocupă de aceste programe vor reveni la funcţia de bază a mass-media: aceea de a arăta viaţa aşa cum e ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu