6 iun. 2011

Contribuabil cinstit caut functionar amabil!

Toate canalele de televiziune, toate ziarele se ocupa aproape zilnic de un subiect de mare interes pentru popor: situatia bugetarilor romani, in special a functionarilor publici, acei oameni pe care ii intalnim de fiecare data cand calcam pragul unei institutii publice. Ce salarii mai au, cand mai fac greva, ce greu le merge, ce rau este sa lucrezi la stat…cam asta auzim de fiecare data. Multi ii compatimesc, le plang de mila si ies in strada cu ei in semn de solidaritate. Multi…dar nu toti.
Mai sunt si persoane care refuza sa mai aiba de-a face cu functionarii publici decat in cazurile de maxima urgenta. Motivul? Lipsa de respect si de profesionalism de care dau dovada o mare parte din acesti bugetari « platiti din banii nostri » de fiecare daca cand avem ghinionul sa ii intalnim. Cati dintre noi nu ne-am trezit cu usile trantite in nas pentru ca « s-a incheiat programul », cati nu ne-am simtit ca o minge de ping-pong intre mai multe ghisee sau institutii pentru ca « nu ne ocupam noi, incercati acolo », sau cati nu am plecat cu dureri de cap dupa ce am dat de o « doamna » suparata si morocanoasa care ne trateaza ca pe niste oameni de nimic?
De multe ori m-am intrebat de ce sunt atat de suparati? Rar am intalnit un functionar public cu zambetul pe buze. Unii zici ca mai au putin si sar peste tejghea sa te ia la bataie. Altii te privesc pe sub ochelari, intr-un mod ostentativ, care te face sa te simti ca un coinac in clasa a IV-a, chemat in fata directorului dupa ce a facut o nazbatie. Oare de ce au acest aer de superioritate? De ce cand, fie ca le place sau nu, chiar sunt platiti din banii fiecaruia dintre noi, bani care ni se iau lunar din salariu pe milioane de impozite. Poate se cred « mai destepti »? Exclus! Marea majoritate a intrat la stat doar cu un liceu terminat. Este adevarat ca acum toti au facultate, dar sta cineva sa se intrebe unde si cum au obtinut acele diplome? In Romania facultatilor private care scot absolventi pe banda rulanta?
Deci care este atunci motivul? Recunosc ca nu gasesc raspunsul…Este adevarat, au salariile mici in comparatie cu colegii lor din statele Uniunii Europene, dar…alo!!! Asa suntem toti! Si, chiar daca nu recunosc acest lucru, multi dintre ei primesc indemnizatii mai mari decat majoritatea celor care lucreaza la patron. Beneficiaza de sporuri de care nici nu am auzit, de vacante platite, de facilitati si program redus. Dar, cum asa e romanul, niciodata nu e multumit, nici functionarii nostri nu apreciaza ca ei, spre deosebire de noi ceilalti, au siguranta zilei de maine, au un serviciu stabil si ca, de bine de rau, banii vin la final de luna conform contractului.
            Dar, probabil ca mult timp de acum incolo, nu voi ramane decat cu intrebatul…Stiu ca va mai trece ceva pana cand si functionarii publici (o mare parte dintre ei, pentru ca exista si exceptii) vor invata ca respectul pentru ceilalti nu este facultativ, in functie de toane, ci este o responsabilitate a tuturor celor care se doresc a fi « educati » sau « cu cei sapte ani de acasa ». Prin urmare, adevarata intrebare nu este « de ce? » ci « cand? »...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu