20 iun. 2011

Paiul din ochiul altuia…

Ne vaitam de lipsa de respect si bunele maniere ale celor din jur. Ii judecam pe cei care injura sau nu respecta regulile. Pretindem ca suntem cetateni model pentru ca nu distrugem bunurile publice sau pentru ca nu facem zgomot dupa ora 22, dar de fapt…nu ne deosebim prea mult de cei enumerati mai sus. Si asta pentru ca nu avem grija de cel mai important si mai de valoare dar al nostru: natura!
Cine are curajul sa spuna ca a fost intotdeauna un prieten al naturii si ca nu a facut nimic care sa perturbe ecosistemul? Probabil ca nimeni. Toti am aruncat la un moment dat o hartie pe strada, am lipit o guma de mestecat de vreo banca prin parc, am aruncat o sticla de plastic in vreun lac, sau am lasat resturile de la un picnic chiar acolo in iarba. Si acestea, sunt cele mai mici « infractiuni » impotriva naturii. Pentru ca, de fapt, cel mai mare rau il facem poate fara sa ne dam seama: utilizam pana la epuizare resursele planetei. Da, este o problema indelung discutata. Peste tot auzi de ecologie, de prietenii naturii s.a.m.d. Dar se pare ca oricat de mult s-ar vorbi despre asta, lucrurile nu se schimba. Romania se afla in continuare printre tarile cu cea mai mica cantitate de deseuri reciclate. Si desi ne pasc amenzi grele de la Uniunea Europeana, bani pe care ii vom plati cu totii din buzunarele noastre si asa saracite de criza si impozite « fara numar », nimeni nu ia atitudine. Campaniile derulate de autoritati nu au niciun rezultat. Par a fi facute doar asa sa fie la numar, doar pentru a vedea cei de la Comisie ca facem, ca nu stam degeaba. Noi nu ne apucam sa reciclam pentru ca….este prea greu. Gasim tot felul de scuze: nu avem in apropierea scarii tomberoane specializate (ca slabim prea rau daca facem o plimbare de 5 minute pana la cea mai apropiata pubela), nu vrem sa facem drumuri doar pentru « cateva hartii » si nici sa stam cu « gunoaiele » in casa, asa ca le aruncam cum ne vine la mana, nu ne apucam sa reciclam pentru ca nimeni nu face asta, si de ce as fi eu mai « fraier »…Si cate si mai cate alte motive care, la finalul zilei, nu au niciun fundament.
Deci, desi toata lumea vorbeste despre asta, se pare ca nu se vorbeste indeajuns. Campaniile derulate de autoritati nu sunt suficient de mediatizate, sau nu destul de bine realizate pentru a determina romanii sa fie mai atenti, mai responsabili cu natura. Dar ar trebui sa stim de mult ca nu trebuie sa ne lasam in baza autoritatilor. Noi suntem cei care ar trebui sa luam atitudine, noi suntem cei care ar trebui sa ne autoeducam sa avem grija de ceea ce am primit in dar (deci nu ne apartine!!!) pentru ca de el sa nu ne bucuram numai noi, ci si cei care ne vor urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu